4 troxoi website home 4 troxoi forum

Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΑΥΤΟΚΙΝΗΣΗΣ, ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΕΠΙΛΕΓΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ ΤΟΥ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟΥ 4ΤΡΟΧΟΙ

Citroen C3 1.4 - Nissan Micra 1.4 - Suzuki Swift 1.3

  • Λιτό μεν, σύγχρονο δε το εσωτερικό του νέου Swift με τα σκληρά, αλλά ποιοτικά πλαστικά και τις σκουρόχρωμες αποχρώσεις σε κάθε επιφάνεια.

  • Μπορεί στην πρώτη του νιότη να έδειχνε μοντέρνο, όμως σήμερα, που η τάση θέλει απλές φόρμες, το εσωτερικό του Micra μοιάζει ξεπερασμένης αισθητικής.

  • Το σώμα μπορεί να θέλει, όμως οι μόλις 75 ίπποι της ψυχής του C3 αρνούνται να το κινήσουν εντός του πλαισίου που ορίζει ο ανταγωνισμός.

Mη μου τη μέρα τάραττε

Ή πώς η εμφάνιση ενός παλιού γνωστού σε μια κατηγορία ούτως ή άλλως αναστατωμένη μπορεί να επιφέρει σημαντικές ανακατατάξεις. Tο ολοκαίνουργιο Suzuki Swift που μοιάζει να έχει διαβάσει καλά το μάθημα του σωστού σουπερμίνι δε χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή. Mόνο ιδιαίτερες συστάσεις.

Φωτογραφίες: Nίκος Mαρκομπότσαρης

AΠAITOYNTAI γερά νεύρα για να παρακολουθήσει κανείς τις εξελίξεις σε ορισμένους τομείς. Μεταξύ αυτών οι αυτοκινητικές τάσεις, και νικητής κάθε φορά δεν μπορεί να είναι άλλος από αυτόν που έδειξε τη μεγαλύτερη συνέπεια σε κάθε τομέα. Αλλαγές επί αλλαγών, είσοδοι νέων εκπροσώπων σε κάθε κατηγορία, άνοδος του πήχη στην εφαρμογή τεχνολογίας και σχεδιαστικών τρικ είναι λίγοι μόνο από τους πολλούς παράγοντες που τριβελίζουν τον έχοντα σχέση με το αυτοκίνητο από το «Α» μέχρι το «Ω». Είτε αυτός λέγεται κατασκευαστής, είτε σχεδιαστής, είτε δοκιμαστής, διαφημιστής, γραφιάς, αγοραστής, ή όπως αλλιώς.
Για του λόγου το αληθές και σχετικά με την έλευση του νέου Suzuki Swift στην κατηγορία των σουπερμίνι, σκεφτήκαμε πως, αν στήναμε απέναντί του όλο τον ανταγωνισμό, θα θέλαμε σχεδόν το μισό τεύχος. Εκεί έχουν φτάσει τα «μικρά». ¶ρα στην παρέα απομονώνουμε έναν ομοϊδεάτη (ή όχι;), το Nissan Micra, την ευρωπαϊκή στιλάτη πρόταση, το Citroen C3, και πάμε να δούμε αν... μύρισε άνοιξη.
Ξεκλέβοντας λίγο χώρο για το βενιαμίν της παρέας, η αναστολή των εργασιών το 2003 στις γραμμές που επί είκοσι συνεχόμενα χρόνια (από το 1983) παρήγαγαν το Suzuki Swift απέδωσε καρπό. Oι Iάπωνες είχαν στη διάθεσή τους κυριολεκτικά άπλετο χρόνο για να εξελίξουν περαιτέρω τα πρωτότυπα που κατά διαστήματα παρουσίαζαν στις διεθνείς εκθέσεις, με αποτέλεσμα το συγκεκριμένο ολοκαίνουργιο μικρό όχι μόνο να μπει σφήνα στην καρδιά της κατηγορίας των σουπερμίνι, αλλά και να κληθεί να πάρει στην πλάτη του ένα σημαντικό μέρος των πωλήσεων της εταιρείας. Πίσω από τη συμπαθέστατη φυσιογνωμία του διατηρείται το πασίγνωστο όνομα και η δεδομένη φιλοσοφία αυτοκινήτου πόλης, ενώ πίσω από τις προσδοκίες της μαμάς εταιρείας εκτός από τις επιπλέον πωλήσεις κρύβεται και η ηθική ικανοποίηση για το «μπάλωμα» ενός μεγάλου κενού στην γκάμα της.

Ό,τι δηλώσεις είσαι
Kαι στην προκειμένη περίπτωση οι τρεις ανταγωνιστές δηλώνουν αρχικά ότι έχουν όλα τα χαρακτηριστικά που τους καθιστούν ικανούς να ξεχωρίζουν για το νεανικό τους ύφος και εν συνεχεία την εμφάνιση, η οποία σε καμία περίπτωση δεν είναι αδιάφορη. C3 και Micra έχουν πλέον γίνει οικεία στο βλέμμα μας, χωρίς αυτό να τους αφαιρεί το προνόμιο να θεωρούνται ακόμη φρέσκα. Tα συμπαγή αμαξώματά τους έχουν όλα εκείνα τα στιλιστικά χαρακτηριστικά που τα κάνουν να διαφοροποιούνται από τον ανταγωνισμό και επομένως να διατηρούν αναλλοίωτη την ταυτότητά τους.
Στο ζητούμενο, η ζημιά, απ’ ό,τι δείχνει το βλέμμα όλων όσοι κοιτούν το Swift στο δρόμο, φαίνεται πως έγινε. Το μικρό Suzuki, σχεδιασμένο και χτισμένο από το μηδέν πάνω σε μια νέα πλατφόρμα που μεταξύ άλλων αποτελεί το καύχημα των Ιαπώνων αναφορικά με την ακαμψία της, όχι μόνο διαθέτει συμπαγείς διαστάσεις (3.695x1.690x1.500 χλστ. έναντι 3.850x1.667x1.519 για το C3 και 3.715x1.660x1.540 για το Micra), αλλά κυρίως έχει εμφάνιση που κερδίζει με το «καλημέρα». Η εικόνα του είναι σύγχρονη και νεανική, στοιχείο που κατά ένα πολύ μεγάλο μέρος οφείλεται στα τραπεζοειδούς σχήματος φωτιστικά σώματα, στη μυώδη μάσκα και στις έντονα κυρτές επιφάνειες εμπρός και πίσω. Αίσθηση κάνει το μεγάλο μετατρόχιο (1.470 χλστ. εμπρός/1.480 πίσω, τη στιγμή που στο C3 είναι 1.439/1.439 και στο Micra 1.470/1.455), το οποίο πέρα από το όποιο κέρδος στην οδική συμπεριφορά τού χαρίζει και επιπλέον πόντους στο εσωτερικό. Εκεί, η εμφάνιση μπορεί να μην είναι τόσο μοντέρνα, όμως ο λιτός σχεδιασμός του ταμπλό με τα σκληρά, αλλά ποιοτικά πλαστικά και οι σκουρόχρωμες αποχρώσεις σε όλα τα υλικά του διακόσμου γίνονται εύκολα αποδεκτά και την ίδια στιγμή αποδεικνύονται και λειτουργικά. Ένσταση έχουμε για το ημιδιάφανο πλαστικό κάλυμμα του ηχοσυστήματος, το οποίο τουλάχιστον την ημέρα αποδεικνύεται ιδιαίτερα σκούρο, κάνοντας τις ενδείξεις δυσανάγνωστες.
Στο ίδιο μήκος κύματος βρίσκεται και το ταμπλό του C3, που φιλοξενεί ιδανικά όλα τα απαραίτητα χειριστήρια, ενώ επιπλέον οι επιβάτες του γαλλικού μοντέλου έχουν στη διάθεσή τους μεγάλες θήκες στις εμπρός πόρτες για την τοποθέτηση μικροαντικειμένων. Eάν κάτι δε συνάδει προς την έννοια της πρακτικότητας, αυτό είναι οι διακόπτες των ηλεκτρικών παραθύρων εμπρός, οι οποίοι όπως συνηθίζεται στα μικρά γαλλικά μοντέλα βρίσκονται τοποθετημένοι μπροστά από τον επιλογέα ταχυτήτων. Ο έτερος Ιάπωνας ανταγωνιστής δείχνει να μένει λίγο πίσω σε επίπεδο αισθητικής. Οι μπεζ διακόπτες στο ταμπλό -με τα πραγματικά πολύ σκληρά πλαστικά- σήμερα θυμίζουν λίγο ντίσκο εποχή. Το ίδιο και το πλαστικό κάλυμμα του επιλογέα. Επιπλέον, σε ό,τι αφορά την άνεση, αν και γενικώς χαρακτηρίζεται από εργονομικές επιλογές, το τιμόνι, που στην έκδοση της δοκιμής μας διέθετε χειριστήρια για το ηχοσύστημα, έχει τόσο φαρδιές ακτίνες, ώστε όλα όσα κάποτε διδαχτήκαμε για τη σωστή θέση των χεριών μας (τρεις παρά τέταρτο) πάνε περίπατο.
Επιβάτες όμως δεν είναι μόνο οι δύο εμπρός. Περνώντας στα πίσω καθίσματα (σ.σ.: οι ευτραφείς με λίγη δυσκολία από τις στενές σε άνοιγμα πόρτες του Swift), η εικόνα είναι αναμενόμενη. Κανένα από τα τρία μοντέλα δε θα ταξιδέψει με άνεση πέντε ενήλικες. Περιοριζόμαστε λοιπόν στους τέσσερις, με την προτίμησή μας να γέρνει υπέρ του Swift, το οποίο διαθέτει έστω και οριακά περισσότερο χώρο για γόνατα και κεφάλι σε σχέση με το Micra, και αρκετά περισσότερο απ’ ό,τι το κοντό για τα πόδια C3, το οποίο επιπλέον πάσχει σε ό,τι αφορά την άνεση του καθίσματος. Εκεί όπου το C3 έχει σαφή υπεροχή είναι στο χώρο των αποσκευών, όπου αγγίζει τα 305 λίτρα έναντι των 237 λίτρων του Micra και των 213 του Swift!

Από τη θεωρία στην πράξη
Χωρίς σημαντικές διαφορές ως προς τις εφαρμοσμένες λύσεις, τα τρία σουπερμίνι κινούνται από ανάλογης χωρητικότητας κινητήρες. Ξεκινώντας από το Swift, κάτω από το καπό συναντάμε -τι άλλο;- το γνωστό 1.300άρη που μέχρι πριν από δύο μήνες «φρόντιζε» και το Jimny. Αν και οι Ιάπωνες δεν προτίμησαν τη νέα version με την τεχνολογία VVT που πρωτοείδαμε στο 5θυρο Ignis, σκάλισαν κατάλληλα τη χαρτογράφηση, με αποτέλεσμα η ιπποδύναμη να φτάσει -αβίαστα όπως αποδεικνύεται στην πράξη- στους 92 ίππους/5.800 σ.α.λ. και η ροπή στα 11,8 χλγμ./4.200 σ.α.λ. Μηχανικό κιβώτιο πέντε σχέσεων, γόνατα ΜακΦέρσον με αντιστρεπτική ράβδο για την ανάρτηση εμπρός και ημιάκαμπτος άξονας πίσω είναι στοιχεία που λίγο πολύ σηματοδοτούν τα αυτοκίνητα της κατηγορίας, και βέβαια το Swift δεν ήρθε για να λανσάρει προηγμένη τεχνολογία.
Ανεπαίσθητα μεγαλύτερα ως προς τη χωρητικότητά τους, τα σύνολα των 1,4 λίτρων του Micra και του C3 αποδίδουν 88 ίππους/5.200 σ.α.λ. και 75 ίππους/5.400 αντίστοιχα, με την τιμή της ροπής όμως να είναι υψηλότερη και να αποδίδεται αρκετά χαμηλότερα από αυτήν του Swift (13 χλγμ./3.200 για το Micra και 12 χλγμ./3.300 σ.α.λ. για το C3). Λαμβάνοντας υπόψη ότι και τα τρία μοντέλα χρησιμοποιούν αεριζόμενους δίσκους εμπρός, ταμπούρα πίσω και ABS για το σύστημα πέδησης, οι διαφορές τους περιορίζονται στην ανάρτηση, όπου Micra και C3 συνδυάζουν τα γόνατα και την αντιστρεπτική ράβδο εμπρός με ψαλίδια βάσης και τον ημιάκαμπτο άξονα πίσω με αντιστρεπτική ράβδο.
Στην πράξη, η καλή μέρα από το πρωί φαίνεται. Ο οδηγός του Swift βρίσκει εύκολα την ιδανική θέση οδήγησης, παρά την απουσία ρύθμισης της κολόνας του τιμονιού ως προς το μήκος. Τα καθίσματα παρέχουν ικανοποιητική (την καλύτερη μεταξύ των τριών) πλευρική στήριξη, η ορατότητα προς όλες τις κατευθύνσεις δεν περιορίζεται και είναι ζήτημα χρόνου η διαπίστωση των εξευρωπαϊσμένων οδικών χαρακτηριστικών του μικρού Suzuki. Η πληροφόρηση του συστήματος διεύθυνσης μπορεί να μην είναι κορυφαία, όμως δεν επιδέχεται αρνητική κριτική, τη στιγμή που ο κινητήρας αποδίδει εμφανώς από τις 2.000 σ.α.λ., ενώ μόνο οι μακριές σχετικά σχέσεις του κιβωτίου χαλάνε τη συνταγή, αφού ο σαφής επιλογέας πρέπει να κάνει τακτικά τις βόλτες του για να κρατηθεί ο κινητήρας σε υψηλό όριο περιστροφής. Οριακά, το Swift αποδεικνύεται υποστροφικό και ανάλογα με τις διαθέσεις του οδηγού μπορεί είτε άκοπα να επανέλθει στην τροχιά του είτε να διώξει (κάπως νευρικά) το πίσω μέρος. Αυτά βέβαια εκτός πόλης, αφού εντός τα πάντα εξελίσσονται ουδέτερα και η μαλακή ρύθμιση της ανάρτησης, που στο ανοιχτό οδικό δίκτυο μπορεί να ξενίσει τους επιβάτες, μέσα στην πόλη αποδεικνύεται σύμμαχός τους.
Το Micra κερδίζει στα χαρτιά, χάρη στη σφιχτή κλιμάκωση των σχέσεών του, που του δίνουν αμέσως το προβάδισμα σε επίπεδο επιδόσεων - αν και ελαφρύ συγκριτικά με το Swift. Ενδεικτικά, τα 0-100 χλμ./ώρα έρχονται σε 11,2 δλ., ενώ για το Swift τα όργανα κατέγραψαν 12 δλ. και 13,8 για το C3, αντίστοιχα. Πέρα από τους αριθμούς, εντός των τειχών το Micra θα αποδειχτεί φιλικότατος σύμμαχος στην κίνηση και στους ελιγμούς, ενώ σε οδικό δίκτυο με διαδοχικές στροφές και με τον «πλαστικό» σε αίσθηση, αλλά σαφή επιλογέα στην κατάλληλη θέση/σχέση στο κιβώτιο θα ξεγελάσει ακόμα και τους επιβάτες για την πραγματική του ισχύ. Παρ’ όλα αυτά, στον αυτοκινητόδρομο δεν αργεί να έρθει η στιγμή που ο οδηγός ψάχνει τον επιλογέα, για να βεβαιωθεί πως κινείται με 5η και όχι με κάποια μικρότερη σχέση, ενώ αμέσως μετά ακολουθούν συνειρμοί του τύπου «να ’χα και μια 6η», σκέψη που ενισχύεται και από το θόρυβο του κινητήρα, ο οποίος επιβεβαιώνει πως οι πέντε με τη δεδομένη κλιμάκωση ίσως είναι λίγες. Πέραν αυτών, η ανάρτηση κρίνεται μάλλον σκληρή για αυτοκίνητο της κατηγορίας, κάτι που γίνεται άμεσα αντιληπτό τόσο στο εμπρός μέρος, όπου στην περίπτωση υποστροφής υπάρχει μια οριακή υστέρηση στην πληροφόρηση και στην αντίδραση του τιμονιού, όσο και πίσω, όπου οι επιβάτες στιγμιαία διακόπτουν την κουβέντα για το νικητή του φέιμ στόρι και μιλούν για τις εργασίες του ΥΠΕΧΩΔΕ.
Ο Eυρωπαίος ανταγωνιστής ξέρει καλά το μάθημα «κλεινόν άστυ». Λανσάρει άνεση προς κάθε κατεύθυνση· τόσο προς όλους τους επιβάτες, χάρη στη μαλακά ρυθμισμένη ανάρτησή του, όσο και προς τον οδηγό, ο οποίος ιδανικά θα πρέπει να είναι παιδί της πόλης. Το τιμόνι με την ηλεκτρική κρεμαγιέρα είναι το ελαφρύτερο μεταξύ των τριών και, παρά τη μεταβλητή υποβοήθηση, δεν αλλάζει ριζοσπαστικά τη συμπεριφορά του ούτε και στις υψηλότερες ταχύτητες. Ο χαρακτήρας του είναι σαφώς προσανατολισμένος προς πυκνοκατοικημένες περιοχές και αισθάνεται κυριολεκτικά έξω από τα νερά του, όταν βρεθεί σε γρήγορες καμπές. Η ελλιπής πληροφόρηση του τιμονιού σε συνδυασμό με τις έντονες κλίσεις του ψηλού αμαξώματος και την απουσία πλευρικών ενισχύσεων στα εμπρός καθίσματα είναι απλώς το παρασύνθημα. Ο οδηγός ξέρει πως πρέπει να επιστρέψει στην πόλη. Για την υστέρηση του κινητήρα σε σχέση με τον ανταγωνισμό, δεν το ξαναλέμε. Γραφικοί καταντήσαμε.

Ο πιο καλός ο μαθητής
Με δεδομένο ότι τα στοιχεία από μόνα τους οδηγούν προς μια ορατή κατεύθυνση για την κατάληξη της συγκεκριμένης αντιπαράθεσης, δε μένει παρά η γεύση που τελικά αφήνει καθένα από τα τρία μοντέλα. Το νεοφερμένο Swift είναι απόλυτα διαβασμένο και εναρμονισμένο με ό,τι ζητάμε από κάθε αυτοκίνητο πόλης. Είναι άνετο, ευέλικτο, πρακτικό, φιλικό και, από εκεί και πέρα, είναι μοντέρνο εξωτερικά και δεν απαιτεί συμβιβασμούς με την αισθητική στο εσωτερικό του. Κάπου εκεί υστερεί το Micra, το οποίο τόσο εντός όσο και εκτός πάει να δώσει το κάτι παραπάνω, αλλά στο τέλος αυτό που αφήνει είναι μια τάση υπερβολής. Η γαλλική πρόταση, από την πλευρά της, μπορεί να μην υστερεί σε επίπεδο αισθητικής, όμως σίγουρα δεν αποτελεί κάτι ξεχωριστό, ενώ η αχίλλειος πτέρνα της βρίσκεται ουσιαστικά κάτω από το καπό, με την αδυναμία του κινητήρα να αποτελεί το ισχυρότερο αντικίνητρο έναντι των δύο άλλων προτάσεων. Εστιάζοντας στα δύο ιαπωνικά μικρά, η πλάστιγγα γέρνει υπέρ του Swift, το οποίο μπορεί να χάνει στο «πολυπόθητο 0-100» και σε ό,τι αυτό συνεπάγεται, κερδίζει όμως πεντακάθαρα χάρη στη συνολικά καλύτερη οδική συμπεριφορά, στην ευκολία χρήσης και στη φρέσκια εικόνα που αποπνέει. Με δύο λόγια, μόλις προέκυψε πρόταση που κινείται στην κορυφή της κατηγορίας._ 4Τ

TO XPΩMA TOY XPHMATOΣ
Εκκρεμούν οι απαντήσεις των αντιπροσωπειών για τις εκδόσεις της δοκιμής

«Η ζημιά, απ’ ό,τι δείχνει το βλέμμα όλων όσων κοιτούν το Swift στο δρόμο, φαίνεται πως έγινε. Το μικρό Suzuki σχεδιασμένο από το μηδέν έχει εμφάνιση που κερδίζει με το “καλημέρα”».

ΜΑΣ ΑΡΕΣΕ
• Ο ισορροπημένος χαρακτήρας του Swift.
• H ικανότητα του Micra να δείχνει ακόμα νέο.
• Η αίσθηση πόλης που αποπνέει το C3.

ΔΕ ΜΑΣ ΑΡΕΣΕ
• Το χειριστήριο έναρξης λειτουργίας του Swift.
• Το χειριστήριο έναρξης λειτουργίας του Micra.
• H απουσία πλευρικής ενίσχυσης στα καθίσματα του C3.

ΘA MΠOPOYΣE
• Να έχει κοντύτερες σχέσεις το Swift.
• Να έχει 6η σχέση το Micra.
• Nα έχει τον κινητήρα των 90 ίππων το C3.


SUZUKI SWIFT
ΥΠΕΡ
• EMΦANIΣH
• OΔIKH ΣYMΠEPIΦOPA

ΚΑΤΑ
• ΣXEΣEIΣ KIBΩTIOY
• ANOIΓMA ΠIΣΩ ΘYPΩN


NISSAN MICRA
ΥΠΕΡ
• EΠIΔOΣEIΣ
• NEANIKOΣ ΣXEΔIAΣMOΣ

KATA
• ΘOPYBOΣ
• ΞEΠEPAΣMENH AIΣΘHTIKH EΣΩTEPIKOY


CITROEN C3
YΠEP
• XΩPOΣ AΠOΣKEYΩN
• ΣXEΔIAΣH AMAΞΩMATOΣ

KATA
• EΠIΔOΣEIΣ
• XΩPOI ΠIΣΩ EΠIBATΩN

TO XPΩMA TOY XPHMATOΣ
Tα τρία μικρά της δοκιμής, στις εκδόσεις GLA για το Swift, Trend για το C3 και Acenta για το Micra, δεν παρουσιάζουν καμία σημαντική έλλειψη σε ό,τι αφορά το επίπεδο του εξοπλισμού τους. Συνολικά, όλα διαθέτουν στο βασικό τους εξοπλισμό ABS, αερόσακους οδηγού/συνοδηγού, καθώς και πλευρικούς, ηλεκτρικά παράθυρα εμπρός, όπως και ηλεκτρικές κλειδαριές, ενώ, επιπλέον, τα Swift και Micra διαθέτουν ζάντες αλουμινίου, που στο C3 της δοκιμής μας στοίχιζαν 363 ευρώ (15΄΄), και ηλεκτρικά ρυθμιζόμενους καθρέπτες. Eπίσης, στάνταρντ στις δύο εκδόσεις των ιαπωνικών μοντέλων διατίθεται το ραδιοCD με χειριστήρια στο τιμόνι, που στην περίπτωση του C3 ανεβάζει το κόστος κατά 358 ευρώ. Oικονομικότερο της παρέας -χωρίς, όμως, τα προαναφερθέντα- φαίνεται να είναι το C3, με 12.185 ευρώ, με το Swift όμως, όντας πλουσιότερο, να κοστίζει 12.572 ευρώ και το Micra, κάπως πιο «τσουχτερό», 13.610 ευρώ.